קמין עצים מול קמין "מולטי-פיול"

               קמין עצים VS wood stoves קמין "מולטי-פיול" multifuel

לאחרונה הופיעו פרסומים מגמתיים כי בעתיד ייאסר השימוש בעצים להסקה ויתאפשר אך ורק שימוש בפחם אבן. טענה זו, לא רק שאינה נכונה, נהפוך הוא, המגמה הכללית בארץ ובעולם היא לצמצם את השימוש בפחם!

בשל סיבה זו, יהיה מיותר וטעות צרכנית לרכוש קמין פחם" מולטיפיול" ולנסות להסיקו בעצים שכן, ייעודו המקורי הוא להיות מוסק באמצעות פחם. בעירת עצים בקמין "מולטיפיול" יעילה פחות מאשר בקמין המיועד להסקה בעצים.

אזהרה-פחם ירוק
פחם ירוק אינו מייצג חומר בעירה אמיתי שקיים לקמין
השימוש במושג "ירוק" נועד לכאורה ולמיטב ידיעתנו ליצור את הרושם כאילו בעירת ה"פחם הירוק" הינה ידידותית ואינה מזהמת את הסביבה וזאת מבלי לומר זאת במפורש.

ישנן מספר סיבות להעדיף הסקה עם קמין עצים לעומת הסקה בפחם אבן: 
 
1.הפחם כחומר בעירה רגיש ביותר להצטברות אפר בקרקעית תא הבעירה
 היוצרות שכבת אפר בקרקעית הקמין עלולה לגרום לצמצום כמות האוויר והחמצן המגיע ללהבה וכתוצאה מכך לגרום להיווצרות גז פחמן חד - חמצני שהינו גז רעיל ומסוכן ביותר אפילו בריכוזים מזעריים.
לכן בקמיני פחם(מולטיפיול) יש לנקות את האפר בתחתית הקמין לעיתים תכופות.
בהסקת עצים, האפר המצטבר בתחתית תא הבערה משפר את יעילות הבעירה ואת ההדלקה .
עצים בוערים טוב יותר בתנורי עצים מאשר בתנורי מולטיפיול.

2.פחם האבן(הפחם) מכיל ריכוזים גבוהים של גופרית הנפלטת לאוויר בזמן הבערה ויוצרת זיהום סביבתי קשה ביותר לאוויר בסביבת פעולת הקמין. הגופרית הינה גז רעיל במיוחד הגורם למחלות נשימה, צריבות עיניים,כוויות ועוד.

3.בלאי מואץ לסגסוגת - פחם בוער בטמפרטורה מאוד גבוהה ובאופן ממוקד,כתוצאה מכך קרינת החום ואדי הגופרית מאכלים את חלקי הקמין הפנימיים,את הארובה,ויהיה צורך להחליף חלקים באופן תדיר.בלאי בסגסוגת היציקה הינו גבוה במיוחד כיוון שהחום בקמין בעת השימוש בפחם הינו חום רב הממוקד בשטח קטן. בעת השימוש בעצים החום מפושט בשטח רחב יותר ולכן הבלאי לתא הבערה וחלקי הארובה איטי מאוד.

4.החומר ממנו עשוי הקמין - במקומות שונים נטען כי קיים הבדל בין סגסוגת יציקת הברזל בין קמיני עץ לבין קמיני פחם(מולטיפיול). טענה זו אינה נכונה ! שני סוגי הקמין מורכבים מאותה סגסוגת ומאותה תרכובת של יציקת ברזל. עיקר ההבדלים הם בין עץ לפחם כחומר לבעירה ובתפעול הקמין.
העץ הוא נפוץ יותר ויותר זול והינו משאב שמתחדש לעומת פחם האבן שהוא נדיר ויקר יותר ואינו מתחדש. בקמיני המולטיפיול בית הבעירה הזמין לעץ הוא קטן יותר.כתוצאה מכך כמות העצים שניתן להכניס לתוכו הינה קטנה ולכן יש לשוב ולהכניס עצים לקמין לעיתים תכופות לפרקי זמן קצרים.
קמיני עצים לעומת זאת,מיועדים מראש לתפעול בעצים ולכן בית הבעירה שלהם בעל קיבולת גדולה יותר,כך ניתן לטעון אותם בכמות עצים גדולה יותר המאפשרת זמן בעירה ארוך.

לסיכום
בעירת עצים בקמין יותר ידידותית לסביבה מאשר בעירת פחם המזהמת את האוויר,עצים בוערים טוב יותר בתנורים המיועדים לעצים בלבד ובוערים פחות טוב בתנורי מולטיפיול.

מעגל הפחמן של הטבע מסתובב מהאטמוספרה ליער ובחזרה תוך שימוש באנרגיית השמש. עצים קולטים דו תחמוצת הפחמן מהאוויר כשהם גדלים. במציאות, כמחצית מהמשקל הנקי שלהם מורכב מדו תחמוצת הפחמן הזו. כאשר עצים זקנים מתים ונרקבים, או נשרפים בשריפת יערות, הפחמן שלהם משוחרר שוב לאוויר כדו תחמוצת פחמן. זהו מעגל הפחמן של הטבע.

מעגל הפחמן של הטבע

 

כאשר נעשה בעצים שימוש כמקור לאנרגיה, חלק ממעגל הפחמן הטבעי מגיע לבתים שלנו על מנת לחמם אותם. אש באח משחררת את האנרגיה הסולארית שאוחסנה על ידי העצים כשהם גדלו. במעגל הדלק השלם מתבצע תהליך שריפה נקי המחמם את הבית ביותר יעילות ועם פחות השפעה סביבתית מאשר כל אופציה אחרת של דלק. יתר האפשרויות של הדלק: נפט, גז או פחם, הם דלקים מאובנים, וכאשר הם נשרפים, פחמן ישן שנקבר עמוק באדמה משוחרר לאטמוספרה. הריכוז הגדל של דו תחמוצת הפחמן משימוש בדלקים מאובנים מקושר להתחממות הגלובלית, לשינויי אקלים ולמזג האוויר הלא שגרתי אליו נחשפנו בשנים האחרונות.
אש מעצים לא תורמת להתחממות גלובלית משום ששום דו תחמוצת פחמן נוספת לא משוחררת, מלבד זו שהיער היה משחרר ממילא גם אם לא היו נוגעים בו. חימום באמצעות עצים משמעו פחות דלקים מאובנים שנשרפים, פחות פליטה של גזי חממה וסביבה בריאה יותר.

לינקים למאמרים נוספים:
1. What is clean coal - or green coal?